מערכות איטום ביטומני הן המערכות הנפוצות ביותר כיום בשוק הישראלי בשימושים בגגות, באזורים תת קרקעיים, ושימושים פנימיים כמו חדרים רטובים. מכיוון שהן בשימוש רחב, קיים מידע רחב על כשלים במערכות מסוג זה. לצערנו יש לא מעט כשלים אך את רובם, ניתן לשייך לטעויות אנוש ולא דווקא לאיכות החומרים או עמידותם.
כשלים נפוצים במערכות איטום ביטומניות הם: ניתוק של שכבת האיטום מהתשתית, יישום שגוי, וחוסר התאמה של החומר ליישום. כשלים אלו הינם באחריות המבצע בפועל וניתנים למניעה. קיימים גם כשלים הקשורים בחומרים לקויים או פגי תוקף ,אך כשלים אלו בד"כ, מועטים ואינם משקפים מציאות בשטח.
איך למנוע כשל של ניתוק האיטום הביטומני מהתשתית?
ניתוק של מערכת איטום ביטומנית מהתשתית נובע לרוב או מהכנה לא נכונה של השטח, או מחוסר הכנה מלאה של השטח ואו עבודה על תשתית מלוכלכת, רטובה, או לחה.
הכנת התשתית ליישום חומרים ביטומנים תבטיח כי לאחר היישום לא תהיה התנתקות בין השניים והאיטום יגן בצורה אופטימלית על התשתית.
ברוב המקרים שכבת האיטום הביטומנית תיושם על גבי תשתית בטון.
כאשר מדובר על ביצוע איטום ביטומני בגגות - יש לבצע ניקיון לכל הגג כולל שטיפה בכדי לוודא הורדת שאריות אבק וחומרים אחרים.
אם מדובר בתיקון נקודתי, נסו לנקות ביסודיות את האזור טרם יישום שכבת איטום ביטומנית.
ביישום של איטום ביטומני באזורים תת קרקעיים יש לוודא כי התשתית נקייה ומוכנה ליישום. לדוגמא קירות מרתף לאחר יציקה, חובה לבדוק שאין שאריות חומרים מתבניות היציקה, ולוודא שהבטון יבש ומוכן על פי התקן, לקבל שכבת איטום.
באזורים בתוך המבנה כמו חדרים רטובים בד"כ שכבת האיטום הביטומני תבוא על גבי שכבת איטום צמנטי, חשוב לוודא כי אכן שכבת האיטום הצמנטי התייבשה וכן לבצע ניקיון של שאריות חומרים במידת הצורך.
מעבר לניקיון הדבר החשוב ביותר שאפשר לעשות בכדי למנוע כשל של ניתוק שכבת איטום ביטומנית מהתשתית הוא ליישם פריימר מתאים. כל חומר ביטומני דורש יישום פריימר מתאים בכדי לחזק את הקשר שלו עם התשתית בכדי לשפר את ההגנה מפני חדירת מים ולחות לטווח הארוך.
מניעת כשל איטום ביטומני בשלב היישום
שלב היישום של מערכות איטום ביטומניות הוא השלב למניעת מירב הכשלים בשכבת האיטום, וזאת בהינתן שבוצעו השלבים המקדימים בצורה טובה.
בשלב זה יש לשים לב להוראות היצרן לגבי תנאי יישום, עובי שכבה, וזמן ייבוש.
מבחינת תנאי היישום רצוי להימנע משימוש בחומר ביטומני בטמפרטורות קיצוניות של הסביבה או של התשתית עצמה. כלומר במידה והיישום נעשה על גג במהלך חודשי הקיץ חשוב לא ליישם את החומר בשעות החמות (סביבה) ולא ליישם את החומר הביטומני כמה שעות לאחר ירידת החום כיוון שהגג עצמו עדיין לוהט. אם מקפידים לבצע את העבודה בטווח הטמפ' המומלץ לא צריכה להיות בעיה.
עובי שכבת האיטום הביטומני משתנה בין החומרים השונים אך גם כאן יש לשים לב להנחיות היצרן ולעבוד בסדר השכבות הנדרש כולל המתנה לייבוש מלא או חלקי (בהתאם לדרישה) בין השכבות. במידה והעבודה נעשית בצורה נכונה ללא הגזמה בעובי השכבה נצליח למנוע כשל של מערכת האיטום בעתיד.
הזכרנו את זמן הייבוש בין השכבות אך יש גם להתייחס לזמן הייבוש המלא של שכבת האיטום לפני שמבצעים עליה מערכות אחרות, כיסוי באדמה, צביעה בסיד, או ביצוע בריצוף.
בחלק מהמקרים בהם אנו מזהים כשלים באיטום הביטומני ניתן לייחס את הכשלון - לכך שלא בוצעה המתנה לייבוש מלא של המערכת.
- בשימוש ביריעות ביטומניות לעיתים מותקנות מערכות נוספות (כמו מערכות אינסטלציה או מערכות סולאריות) על גבי היריעות ונוצרות פגיעות מכניות בשכבת האיטום, לכן חשוב לספק הגנה מספקת במהלך העבודה על גבי היריעות, ולדאוג לתיקון באם בוצעה פגיעה כזו.
מניעת כשל באיטום ביטומני ע"י שימוש בחומר המתאים לעבודה
בחירת חומר איטום ביטומני עלולה להיות מבלבלת שכן קיימים בשוק מספר גדול של מוצרים למגוון שימושים כאשר בשנים האחרונות נכנסו חומרים ייעודיים לכל שימוש. לכן חשוב להתייעץ עם ספק או יצרן החומר לקבלת מידע לגבי התאמת חומר ליישום הנדרש.
בהרבה מקרים בהם מזהים כשל במערכת האיטום מזהים כי נעשה שימוש בחומר שאינו מתאים ליישום כפי שבוצע. לדוגמא, חומר איטום ביטומני המכיל סולבנטים אינו מתאים לשימוש פנימי, ויתכן כי אינו מתאים לחיבור עם המערכות הסובבות אותו בנוסף לסיכון הבריאותי הנשקף ממנו.
בדומה לכך שימוש בחומר ביטומני שאינו עמיד לקרינת UV ובוצע על גג המבנה לא יחזיק מעמד זמן רב וייצור כשל איטומי אשר יוביל לחדירת מים למבנה ונזק כספי גדול.
בחירה נכונה של חומר איטום ביטומני יכולה להשפיע רבות על נוחות החיים במבנה, הוצאות נוספות בעתיד על מערכת איטום חדשה ושיקום המבנה, ועל השקט הנפשי.
סיכום והכוונה
אנו במלגול עוסקים בעולם האיטום כבר שנים רבות מייבאים מגוון חומרים לאיטום מבנים מכל הסוגים ויודעים לבצע התאמה של חומר האיטום לדרישה.
במידה ותבחרו נכון את חומר האיטום, תבצעו בצורה טובה, ותקפידו על התאמה והכנה טובה של התשתית תוכלו למנוע כשלים באיטום הביטומני או כל איטום אחר.
אנו במלגול נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה בעמוד הצור קשר שלנו.
בהצלחה
צוות מלגול